“Op een gegeven moment kon ik veel beter vertellen hoe ik in elkaar zit en wat ik wel of niet leuk vind.”

De keuze om me aan te melden bij de JHA academie, voelde voor mij als de beste keus die ik in tijden had gemaakt. Eindelijk had ik iets gevonden waarbij ik hulp kreeg in het zoeken naar antwoorden op de vele vragen die ik had. Wie ben ik, en wat wil ik? Etc. En die antwoorden heb ik nu. Ineens zat ik samen met een groep mensen die hetzelfde ‘probleem’ hadden. Dat voelde erg fijn. Daardoor was de sfeer erg open en we begrepen elkaar goed. Niks was gek of raar en iedereen kon zichzelf zijn.

Het was ook confronterend hier en daar. Je leert delen van je zelf kennen waar je misschien niet zo trots op bent of komt in een fase waarbij opeens elke opleiding leuk lijkt of juist niet. Ook hier en daar een discussie met de mensen die dicht bij jou staan, omdat je opeens anders over dingen gaat denken. Maar daar waren onze couches die ons erop wezen dat dat er absoluut bij hoorde. Ze hebben ons heel goed begeleid en vele individuele gesprekken met ons gevoerd. Die gesprekken hoefden niet altijd over opleidingen of school te gaan, maar ze hielpen ons ook met persoonlijke dingen. We konden altijd bij ze terecht. Ik ben veel meer gaan nadenken over wie ik nou écht ben en wat bij mij past. Ook kwam ik er achter dat sommige dingen leuk zijn als hobby, maar net niet leuk genoeg om een opleiding over te volgen. Je gaat jezelf herkennen in de uitslagen van de persoonlijke handleiding en past dit toe in je dagelijkse leven.

Op een gegeven moment kon ik veel beter vertellen hoe ik in elkaar zit en wat ik wel of niet leuk vind. Dat voelde erg fijn. Eindelijk een beetje duidelijkheid. Vanuit hier werd het voor mij steeds makkelijker. Ik kon beter opleidingen wegstrepen en ging op een hele andere manier kijken naar of een opleiding bij mij paste. Een heel groot verschil, merkte ik, met hoe ik dat voorheen deed. Door de gesprekken met mijn couches zei ik soms dingen hardop, die eigenlijk al wat langer in mijn hoofd speelde. Dat was een besef moment. Ook leren de couches jou persoonlijk goed kennen, waardoor zij een goed beeld van jou hebben en wie jij bent als persoon. Zo kreeg ik stapje voor stapje duidelijker welke opleiding ik wil gaan doen. Uiteindelijk is het Social Work op de Avans in Den Bosch geworden. Ik kan nu met veel argumenten iemand vertellen waarom ik hiervoor kies. Voorheen waren dat alleen de argumenten: ‘De open dag was leuk’, of ‘Het lijkt me wel interessant’. Dat zegt voor mij al genoeg. Ik heb voor het eerst in tijden weer zin om straks aan school te beginnen. Dat had ik niet verwacht.

Net zoals velen die ook in die fase zitten, dat niet zouden verwachten. Er is zoveel keus en je moet nog zoveel leren over jezelf. Dat zal na dit traject ook niet stoppen, maar je hebt een basis. Weer een doel. Je hebt een soort startpunt en vanaf daar zie je wel waar je uitkomt. Ik gun dat iedereen. Dat je de tijd en rust kan nemen om dingen te laten bezinken en over jezelf te leren. Dat het niet moet, maar dat jij iets kiest omdat je het zelf wil.

Ben jij ook benieuwd wat de Jonge Helden Academie voor jou kan betekenen?

Plan Kennismaking
×
Klik hieronder om te Whatsappen met Jonge Helden Academie.
×