Lieve ouders...

Mijn kind neemt een tussenjaar!

Steeds meer jongeren nemen na de middelbare school een tussenjaar of krijgen onbedoeld een tussenjaar als ze stoppen met studeren. Voor ouders/verzorgers breekt er dan een spannende tijd aan. Want hoe begeleid je je kind tijdens dit proces? De Jonge Helden Academie kan je helpen! Wij ondersteunen al jarenlang ouders/verzorgers van onze Helden en zijn inmiddels een tussenjaarexpert. Kundig en vol enthousiasme organiseren we een tussenjaartraject (groepstraject) voor jongeren, geven we informatie en organiseren we workshops voor ouders/verzorgers. Je staat er niet alleen voor!

“Alles uit een tussenjaar halen gaat het beste als je weet wie je bent. Geef je kind de mogelijkheid en rust dit te doen.”

Waarom een tussenjaar?

Als je als jongere nog niet de tijd hebt kunnen nemen om bezig te gaan met een studiekeuze, als je door de bomen het bos niet meer ziet omdat er zoveel studies zijn, als je een studiekeuze hebt gemaakt maar heel erg twijfelt of je bent begonnen aan een studie die toch niet bij je blijkt te passen. Het kan ook zijn dat je merkt dat werken, ondernemen of reizen beter past als eerstvolgende stap na de middelbare school. Dan is een tussenjaar ideaal. Daarnaast kan je kind een tussenjaar bijvoorbeeld gebruiken om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Als ouder/verzorger kun je je kind helpen het tussenjaar nuttig te besteden. Alles uit een tussenjaar halen gaat het beste als je weet wie je bent. Geef je kind de mogelijkheid en rust dit te doen. En zie een tussenjaar als kans voor je kind.

Waardevolle inzichten en fantastische uitzichten tijdens een tussenjaarreis!

De eerste maand start het tussenjaarreisprogramma in Nederland, met de focus op persoonlijke ontwikkeling. Onder begeleiding van een ervaren coach zijn deelnemers hier zes dagen mee bezig. Ze leren onder andere waar ze goed in zijn en hoe ze keuzes maken. Daarnaast hebben ze genoeg tijd om te werken en geld te verdienen voor hun reis. Ze krijgen al inzichten in zichzelf voordat ze aan de tweede maand, en het avontuurlijkste deel van het tussenjaarprogramma beginnen; de reis! Ze kiezen zelf waar de reis naar toegaat. Wordt het surfen in Costa Rica, op safari in Zuid-Afrika, vrijwilligerswerk in Sri Lanka of wildlife spotten in Namibië? Eén ding is zeker: je kind gaat in 4 weken tijd heel veel nieuwe dingen beleven. Ook leren ze zichzelf in het buitenland nóg beter kennen. Na hun reis hebben ze meer ‘bagage’ en gaan ze verder met oriënteren op wat ze na hun tussenjaar gaan doen. In de derde maand gaan de deelnemers hier nog eens zes dagen mee aan de slag. Wordt het een studie, gaan ze werken of starten ze een eigen bedrijf? Zij kiezen! Zij zijn de #held van hun toekomst.

 

Ouders/verzorgers belangrijk bij het studiekeuzeproces

Als ouder speel je een belangrijke rol in het studiekeuzeproces van je kind. Ook als je kind besluit om (op dit moment) niet te gaan studeren is het belangrijk om ze te begeleiden en te helpen bij hun toekomstkeuze. Om een juiste keuze te kunnen maken, is het voor je kind goed om zichzelf beter te leren kennen. En om te ontdekken wie ze zijn, wat ze willen, waar interesses liggen, wat zijn/haar sterke kanten zijn, welke talenten ze verder willen ontwikkelen, welke leeromgeving het beste past, hoe ze keuzes maken en nog veel meer. Bij de Jonge Helden Academie werkt je kind, onder begeleiding van ervaren coaches, aan persoonlijke ontwikkeling en aan de vraag wat ze NA hun tussenjaar gaan doen. Als ouder kun je je kind(eren) stimuleren om bezig te gaan met bijvoorbeeld: het maken van een tussenjaarplan, persoonlijke ontwikkeling, het bezoeken van open dagen, het doen van meeloopdagen en werken om het tussenjaar te financieren. Dit alles om te voorkomen dat ze gaan bankhangen en na het tussenjaar nog niet weten wat ze willen.

Workshop: Do’s en don’ts bij het studiekeuzeproces van je kind

Je wilt als ouder/verzorger je kind helpen in het studiekeuzeproces. Maar hoe pak je dat aan? Wat kun je het beste WEL en wat kun je het beste NIET doen als ouder? In deze workshop helpen we je daarbij! We vertellen je alles over de beste aanpak, geven je tips & tricks en er zijn ouder(s) aanwezig die hun ervaringen vertellen. En natuurlijk is er genoeg ruimte om ons al je vragen te stellen. Via deze link zie je wanneer de workshop gepland staat. Aan het einde van de avond ga je naar huis met meer inzichten in het studiekeuzeproces van je kind. Hoe fijn en handig is dat!

Gaat mijn kind wel studeren na een tussenjaar?

We snappen dat dit door je hoofd gaat. Dit is ook een van de meeste gestelde vragen die we krijgen. Voor ons is het belangrijk dat jongeren een juiste keuze maakt voor de toekomst en dat ze voor dit keuzeproces de rust en ruimte krijgen. Ongeveer 70% van onze deelnemers maakt een studiekeuze na het Jonge Helden traject. De overige 30% gaat werken, reizen of start een eigen bedrijf.

Handige websites

Er zijn een aantal websites die voor jou als ouder superhandig zijn. Je vindt ze hier:

  • TussenjaarKenniscentrumHier vind je veel waardevolle informatie, tips en blogs over het nemen van een tussenjaar. Het TussenjaarKenniscentrum is een onafhankelijke stichting die ervoor wil zorgen dat vanuit de onderwijsinstellingen aan alle leerlingen en ouders informatie wordt gegeven over de mogelijkheden en risico’s van een tussenjaar.

  • www.studiekeuzekind.nl: Vertelt je alles over het onderwerp studiekeuze en succesvol studeren.
  • www.studiekeuze123: Heeft een pagina speciaal voor ouders met onderwerpen als meeloopdagen, proef studeren, studierichtingen en tips voor ouders.
Stel gerust je vragen!

Heb je vragen over een tussenjaar van je kind, de programma’s van de Jonge Helden Academie of hoe wij jou als ouder/verzorger kunnen helpen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

    ×
    Klik hieronder om te Whatsappen met Jonge Helden Academie.
    ×