Een tussenjaar waarin je jezelf én meer van de wereld ontdekt. Voor veel jongeren kan dat een verstandige keuze zijn, zo pleiten Janine Wegman en Barry Harzevoort. Vele jaren werkten zij samen bij de reisorganisatie Activity International. Janine maakte onlangs de overstap naar de Jonge Helden Academie. Wat hen blijft binden: jongeren begeleiden bij hun persoonlijke ontwikkeling. “Een combinatie van een leertraject met persoonlijke begeleiding en een korte buitenlandreis naar onbekend gebied is een investering waar je je hele leven profijt van hebt”, onderstrepen Janine en Barry eensgezind.

Vanaf september gaat Janine in Enschede jongeren begeleiden vanuit een nieuwe vestiging van de Jonge Helden Academie, die al sinds 2014 in Nijmegen actief is. Hier zijn jongeren welkom die een tussenjaar hebben genomen, omdat ze nog niet precies weten welke studie geschikt is of omdat ze er achter zijn gekomen dat ze de verkeerde vervolgstudie hebben gekozen. Met persoonlijke begeleiding kunnen ze de juiste keuze gaan maken en voor hen de beste volgende stap zetten met bijvoorbeeld een (andere) vervolgopleiding, buitenlandreis, baan of eigen onderneming.

Cruciale levensfase

Momenteel kiezen veel jongeren ervoor om een tussenjaar te nemen en eerst iets anders te gaan doen. Pas later willen ze gaan studeren, als er weer een studiebeurs is. Met een persoon­lijk tussenjaar kunnen zij in een cruciale fase hun leven verrijken en ervaringen opdoen. Janine Wegman. „Ik zie veel kansen voor jongeren om in zo’n periode leren, werken en eventueel reizen te combineren. Hier kunnen ze ook in de toekomst veel profijt van hebben.”

In Enschede komt de Jonge Helden Academie in het bedrijfsverzamelgebouw Spinnerij Oostveld aan Rigtersbleek-Zandvoort. Jongeren kunnen hier één dag in de week terecht voor een persoonlijk ontwikkelingstraject. Op andere dagen doen zij gericht praktijkervaringen op. Ze werken in een kleine groep deelnemers, op hun eigen manier, in hun eigen tempo en onder professionele begeleiding. Zo ontdekken ze wat voor hen belangrijk is en wat goed bij hen past als vervolgstap.

Jonge Helden

Reizen is Janine en Barry op het lijf geschreven. Janine: “Activity International bestaat al zo’n 35 jaar. In 1997 heb ik het overgenomen. Ik heb er meer dan 25 jaar gewerkt, waarvan de laatste 10 jaar met Barry. Nu ben ik ambassadeur en help met allerlei zaken. Onze beide organisaties zitten nu in de Spinnerij, dat maakt de voortzetting van onze samenwerking nog gemakkelijker.”

“In februari ben ik voor een vrijwilligersproject naar Namibië gereisd”, zo vervolgt Janine. “Tijdens de reis heb ik bij een kampvuur twee jongens ontmoet die bewust hebben gekozen om een leertraject te koppelen aan reizen om zo hun leven te verrijken. Echte jonge helden dus. Hoe tof is dat! Ik wist meteen: hier word ik blij van. Bij terugkomst heb ik direct contact gezocht met Rogier van Aanholt van de Jonge Helden Academie, die ik heb leren kennen via het landelijke Tussenjaarkenniscentrum. We werken nu samen. In september gaan we van start in Enschede. Rogier doet de coaching, net als in Nijmegen, en ik richt me op de naamsbekendheid en contacten met het onderwijs en bedrijfsleven.”

Op zoek naar nieuwe dingen

Ook Barry kent de waarde van reizen. Hij is een ware een natuur- en wildlife-freak die al backpack-end alle hoeken van de wereld heeft gezien. “Ik vind vooral afwijkende reizen interessant, anders dan een standaard stedentrip naar Parijs of Barcelona. Reizen in combinatie met vrijwilligerswerk, werken of leren. Op zoek naar verdieping, met veel contact met de lokale bevolking. Als ik reis heb ik wel een globaal plan, maar zoek ik naar nieuwe dingen. In de natuur in Afrika is er meer dan de Big 5, zoals exotische insecten en hun rol in het hele ecosystem.”

Activity International is actief in onder meer Namibië, Costa Rica, Zuid-Afrika en Sri-Lanka. Je kunt reizen op allerlei manieren invullen. Barry: “Zoals medische projecten doen, of sociaal vrijwilligerswerk. Velen kiezen voor een combinatie van onderwijs en sport of een medisch traject, bijvoorbeeld verpleging, kinderopvang of gewoon meelopen bij dagelijkse werkzaamheden. Anderen trekken liever de natuur in om samen met rangers het wildlife mee te maken of gaan op patrouille met een beheerder van een natuurpark.”

Ervaringsdeskundige

Janine en Barry vinden het belangrijk dat jongeren zichzelf leren kennen. “Vaak gaan ze in hun eentje op reis naar het buitenland. Ze zijn dan doorgaans heel nerveus. Je staat steviger in je schoenen als je al weet wat je na je reis gaat doen. Een persoonlijk ontwikkelingstraject vooraf helpt bij het maken van keuzes.”

Als ervaringsdeskundige kan Janine hierover meepraten: “Mijn zoon heeft de Jonge Helden Academie gevolgd. Ik heb het dus van dichtbij meegemaakt en heb ervaren hoe nuttig het is als je voordat je op reis gaat al weet wat je daarna met je studie wilt. Je hebt dan geen keuzestress meer. Het geeft je de rust om echt van je reis te genieten. Bij de Jonge Helden Academie in Nederland doe je eerst een reis naar jezelf en daarna pas je dit toe op je reis naar het buitenland. Het is extra nuttig als je dit met een aantal mensen samen doet. Dan leren ze ook van elkaar.”

Janine: “Mijn zoon is vrij verlegen en floreert in kleine groepen. Hij kijkt vaak eerst de kat uit de boom. Als hij er eenmaal in zit, voelt hij zich fijn en is hij zo vrij als een clown. Hij heeft bij de Jonge Helden Academie een 1-op-1 traject gevolgd en is net terug van zes weken buitenland. Vanaf dag één ging hij bewust in gesprek met mensen in de groep. Dit heeft hij geleerd bij de Jonge Helden Academie. In september gaat hij naar een kleine school. Mijn zoon heeft een heel nuttig tussenjaar gehad. Hij is als een ander mens teruggekomen en weet nu wat hij wil. Jongeren moeten de tijd en rust krijgen om zich te ontwikkelen zonder bemoeienis van hun ouders.”  

Traject van zeven maanden

De vraag is hoe de Jonge Helden Academie en reizen aan elkaar gaat knopen. Janine: “Met de Jonge Helden Academie bekijken we of we ook echt een product kunnen ontwikkelen, met bijvoorbeeld zes maanden het traject van Jonge Helden Academie en vier tot zes weken op reis, waarbij je ook dingen leert. Dan kunnen de jongeren en hun ouders vooraf rekening houden met een bepaald budget. We zijn pas kort met elkaar in contact en moeten nog naar elkaar toegroeien. Naar Australië ga je 9 tot 12 maanden, maar dat kan lang niet iedereen zich veroorloven. Een heel jaar reizen is vaak too much. Vier tot zes weken is goed te doen.”

Barry benadrukt nogmaals wat zo’n reis op jonge leeftijd kan doen voor je vorming: “Buitenlandervaring is heel goed. Jongeren worden zelfstandiger als ze eerst een tijdje uit hun comfortzone zijn. Als ze hun bankpasje of mobiele telefoon verliezen moeten ze het zelf oplossen. En het eten is ook niet overal even lekker als thuis. We hebben wel een 24/7 hulplijn van lokale partnerorganisaties, maar uiteindelijk moeten ze het zelf doen. Even weg van het gemak.”

Wat verwacht Janine van de nieuwe vestiging in Enschede? “Tukkers kijken vaak de kat uit de boom. Als ze via-via horen dat belangrijke mensen uit hun directe omgeving het goed vinden, dan zijn ze al snel om. Ik verwacht dat het eerst even op gang moet komen, maar dat het daarna rap kan gaan. Zeker als ook decanen het onder de aandacht brengen.”

Open Dagen

Op 7 juli en 25 augustus houdt de Jonge Helden Academie open dagen van 19.00 tot 21.00 uur in het bedrijfsverzamelgebouw Spinnerij Oosterveld aan Rigtersbleek-Zandvoort 10 in Enschede en op12 juli en 23 augustus op Arsenaalgas 8 in Nijmegen, eveneens van 19.00 tot 21.00 uur. Ook komen er informatiegesprekken met decanen in Enschede en Groenlo.

×
Klik hieronder om te Whatsappen met Jonge Helden Academie.
×