Zo moeder, zo dochter: Loes en Fleur lyrisch over persoonlijk ontwikkelingsjaar

Dochter Fleur bracht moeder Loes Jacobs op het idee: een persoonlijk ontwikkelingsjaar bij de Jonge Helden Academie in Nijmegen. Fleur in 2019-2020, Loes twee jaar later. Waarom hebben zij hiervoor gekozen en wat heeft het hen gebracht?

Het begint dus bij Fleur. Ze volgde de opleiding Communicatie aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen, maar merkte al snel dat dit niet ‘haar ding’ was. “Ik vond het echt niet leuk. Maar ja, wat dan? Ik heb in die periode veel met mijn ouders gesproken en zocht bewust naar iemand die me kon helpen bij het maken van een goede studiekeuze. Bij een tussenjaarbeurs in Zwolle woonde ik een voorlichtingsbijeenkomst van de Jonge Helden Academie bij. Ik was meteen verkocht, zeker na het gesprek dat ik kort daarna had met coach Rogier van Aanholt.”

Fleur volgde het volledige traject, van september tot en met april. Eén dag in de week Jonge Helden Academie, in combinatie met werken in een logistieke functie bij Center Parcs. Uiteindelijk heeft ze gekozen voor de opleiding Social Work, een studie die op haar lijf is geschreven. In haar tweede studiejaar heeft ze twee dagen in de week stage gelopen bij de academie. Ze is inmiddels een Jonge Held in hart en nieren. Fleur: “Ik ben er helemaal blanco in gestapt. Je moet je helemaal openstellen. Dat vond ik fijn en super interessant, en ook soms wel confronterend. Ik heb mezelf beter leren kennen dan ik vooraf had verwacht. Het brengt je zóveel, voor je hele leven.”

Persoonlijke aandacht

“Mam, is dit ook niks voor jou”, zegt Fleur op een goede dag tegen haar moeder. Loes werkte al dertig jaar bij dezelfde werkgever in de transportsector en wilde wat anders gaan doen. Het bedrijf groeide maar door. Loes begon de persoonlijke aandacht wat te missen. “Omdat Fleur zo enthousiast was, ben ik met Rogier in gesprek gegaan. De vonk sloeg ook naar mij over. In september 2021 ben ik bij de Jonge Helden Academie aan de slag gegaan met één vrijdagochtend per maand een individuele sessie met Rogier. Tot en met december zijn we bezig geweest met de Persoonlijke handleiding. In januari en februari heeft Rogier me begeleid met het voorbereiden op de keuze voor een nieuwe baan: wat zijn mijn kwaliteiten, waar word ik blij van, waar moet je rekening mee houden bij het solliciteren, hoe verliep het sollicitatiegesprek enzovoorts.”

Loes kiest ervoor om per 1 april bij een klein en overzichtelijk bedrijf te gaan werken en hoopt hier die persoonlijke aandacht te vinden. Maar al snel blijkt dat de liefde voor haar vorige werkgever groter te zijn dan gedacht: ze keert een maand later terug op haar oude nest. “Een bijzondere terugkeer, dat realiseer ik me ook. Door het ontwikkelingsjaar zit ik nu wel anders in de wedstrijd. Als me nu iets niet aanstaat, dan zeg ik dat gewoon. Ik durf voortaan wel de confrontatie aan te gaan, natuurlijk alleen als dit nodig is. Voorheen vond ik dit erg moeilijk. Ik besef me dat je anderen beter leert doorgronden door open te communiceren. Je hoeft je ook niet alles persoonlijk aan te trekken. Mensen denken soms anders en zijn niet per se boos op jou als ze zich even laten gaan.”

Mensenmens

“Voordat ik bij de Jonge Helden Academie startte dacht ik dat ik mezelf goed kende”, vervolgt Fleur. “Door in te gaan op de diepere laag ontdek je waar je écht van bent. Bij mij is dat: ik ben een mensenmens. Ik leef me graag in anderen in. De kracht van de Jonge Helden Academie zit in het totaalplaatje. Je krijgt inzicht in wie je van nature bent en wat de invloed is van jouw omgeving. Dit helpt je in hoe je omgaat met lastige situaties en hoe je het beste iets kunt leren.”

“Een mensenmens, dat ben ik zeker ook”, concludeert Loes. “Net als Fleur ben ik het type ‘groen’ en dus emotioneel en sfeergevoelig. Ik wil anderen graag helpen, dat kost me weinig moeite. De methode die de Jonge Helden Academie gebruikt geeft je een inzicht in hoe je bent qua aard, gerichtheid, aanleg, levensgebieden en energetische lading. Het is fascinerend hoe uit 120 vragen heel treffend naar voren komt wat je bent. Fleur en ik dus: GROEN!”

Waar Loes de voorkeur gaf aan individuele coaching heeft Fleur het ontwikkelingstraject gevolgd in een groep van twaalf deelnemers. “Het mooie hiervan is dat je je ervaringen kunt delen met de groep en hier meteen een reactie op krijgt. De combinatie met werken in de rest van de week beviel me heel goed. Dit geeft je de gelegenheid om wat je hebt geleerd even te laten bezinken.”

Verschilmakers

Tijdens het traject van Loes onderging de organisatie een naamswijziging. Of beter gezegd: de Jonge Helden Academie is voortaan alleen voor jongeren en jong volwassenen, en mensen met langere werk- en levenservaring kunnen terecht bij Verschilmakers. ‘Een heldere naam die precies zegt waar het om gaat”, aldus Loes. Verschilmakers richt zich naast persoonlijke ontwikkeling immers ook op organisatie- en teamontwikkeling en maatschappelijke opgaven.

“Het is heel bijzonder dat mam en ik dit traject allebei hebben doorlopen. We konden al goed met elkaar opschieten, maar begrijpen elkaar nu nóg beter”, zo besluit Fleur. Loes kan dit alleen maar beamen. Zo moeder, zo dochter.

 

×
Klik hieronder om te Whatsappen met Jonge Helden Academie.
×