“Wat ik heel fijn vond, was dat we niet gelijk begonnen met kijken naar studies. Maar eerst kijken naar jezelf en jezelf leren kennen. Ik ben ook van mening dat wanneer je dat een beetje hebt uitgepluisd, je kunt kijken naar studies. Dan pas kun je echt goed zien wat bij je past.”

In september 2019 ben ik gestart bij de Jonge Helden Academie. De reden hiervoor was dat ik werkelijk geen idee had wat ik wilde gaan studeren. Ik heb eerst mijn TL-diploma gehaald. Maar ja, wat moest ik daarna doen? Ik heb er toen voor gekozen om de havo te gaan doen omdat ik dan nog iets langer had om erover na te denken. Ik ben de vavo gaan doen, in 2 jaar, omdat ik bij de ‘’reguliere’’ middelbare school niet op mijn plek zat. Ik heb toen in 2 jaar mijn havo gehaald. Maar nog steeds had ik geen idee wat ik wilde gaan studeren, of überhaupt wist ik niet welke richting ik op wilde gaan. Ik heb er toen voor gekozen om een tussenjaar te nemen. Wel leek het mij handig om hulp te vragen bij het vinden van een studie. Want ja, anders had ik na het tussenjaar misschien nog steeds geen idee.

In september startte ik bij de Jonge Helden Academie. Ik kwam daar binnen met de vraag: ‘’Wat wil ik gaan studeren?’’ maar ook met de vraag: ‘’ Wie ben ik nou eigenlijk?’’Wat ik heel fijn vond, was dat we niet gelijk begonnen met kijken naar studies. Maar eerst kijken naar jezelf en jezelf leren kennen. Ik ben ook van mening dat wanneer je dat een beetje hebt uitgepluisd, je kunt kijken naar studies. Dan pas kun je echt goed zien wat bij je past.

Nadat we de talentscan helemaal hadden behandeld, en nadat ik het ook allemaal snapte ?, gingen we aan de slag met studies. Ik heb eerst een top 10 gemaakt van de studies die mij interessants leken. Nadat ik dat scherp had, ging ik veder onderzoek doen naar de studies. Toen vielen er een aantal studies af en er kwamen wat studies bij. Uiteindelijk ben ik me gaan verdiepen in de studies: Social work, toegepaste psychologie, learning & development, Iartz en communication & multimediadesign.
In die ‘’onderzoeksperiode’’ heb ik heel wat open dagen en mee loop dagen bezocht, veel studiegidsen doorgenomen en gesproken met oud deelnemers van de JHA. Zo kon ik mij een goed beeld vormen van de studie.

Soms werd het me ook een beetje te veel. Te lang bezig zijn met onderzoeken en informatie opzoeken. Ik kreeg het gevoel dat er geen enkele studie bijzat die bij mij paste. Doordat ik mij zo voelde ging ik ook veel piekeren en nadenken. Het was dan heel erg fijn dat ik bij de Jonge Helden Academie de hulp kreeg die ik op dat moment nodig had. Gesprekken voeren over waar ik tegen aan loop en wat we eraan kunnen doen om dingen op te lossen. Je kunt niet opstaan zonder te vallen. Ook was ik tijdens dit hele traject, bezig met het plannen van een reis. Ik wilde heel graag weg voor een paar maanden. Maar ook bij het kiezen waar ik naartoe wilden en wat ik wilde gaan doen, kwam veel twijfel bij kijken. De Jonge Helden Academie heeft mij erbij geholpen om een goede keuze te maken.Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om de studie Toegepaste Psychologie te gaan volgen in Eindhoven. Ook heb ik ervoor gekozen om in maart voor 3 maanden naar Zuid-Afrika, Mozambique en Swaziland te gaan.

De JHA heeft mij geholpen bij het vinden van een goede studie, die echt bij mij past. Maar de JHA heeft veel meer voor mij gedaan en betekend dan alleen dat. Ik heb in de 5 maanden die ik daar liep, zo veel te weten gekomen en geleerd over mijzelf. Dingen waar ik voor de rest van mijn leven belang bij heb. Ik ben zo dankbaar dat ik de mogelijkheid heb gekregen en heb gepakt om bij de Jonge Helden Academie deel te nemen.

Ik ben zo dankbaar voor alles wat ik in 5 maanden heb geleerd.

Ik wil alle Jonge Helden bedanken en natuurlijk Rogier, Mick, Alisa, Kim en Aron.

Ben jij ook benieuwd wat de Jonge Helden Academie voor jou kan betekenen?
Plan Kennismaking

 

 

×
Klik hieronder om te Whatsappen met Jonge Helden Academie.
×